Dr Alexandru Aricescu

Medic Primar Psihiatru si Nutritionist
Director Medical

Medic psihiatru

Daca este un lucru pe care l-am aflat consultand in Camera de Garda Psihiatrie, si pe care probabil nu l-as fi aflat din alta parte, este ca practic oricine poate ajunge intr-un moment al vietii lui intr-un punct critic. Orice grupa de varsta, orice categorie sociala.

Drama cea mare consta in faptul ca, de obicei, acel punct critic este atins dupa ani de suferinta. Ani de neliniste, ani de izolare, ani de pierdere a controlului, pana in momentul in care pacientul ajunge la medic. De cele mai multe ori o face la insistentele celor dragi.

Uneori, o perioada mai dificila din viata te poate face sa simti trairile de mai sus intr-o forma incipienta. Atunci te astept pentru a ne cunoaste, pentru a discuta despre ele si pentru a le analiza.

Ce putem face: in primul rand, medicatia o vom folosi doar atunci cand este absolut necesara. Vom considera medicatia un ajutor de nadejde pentru a iesi din dificultate. De cele mai multe ori, pe o perioada limitata de timp. Vom beneficia din plin de suportul psihoterapiei in timpul si dupa perioada de tratament, cele mai frumoase rezultate vin atunci cand echipa pacient-medic-psihoterapeut lucreaza eficient.

Ce imi doresc pentru pacientii mei? Sa scurtam perioada de suferinta. Sa aflam impreuna drumul catre starea de bine mult dorita, si asta cat mai devreme.

Nutritionist

Pasiunea mea pentru nutritie s-a nascut cu ani in urma, dintr-o nevoie personala. Era in vara anului 2007 si dupa un set de investigatii uzuale am aflat cu surprindere ca la 25 de ani colesterolul meu era mai mare decat al bunicii, si uitandu-ma in oglinda cele 14kg surplus acumulate nu mai pareau deloc putine. Platisem pretul pentru anii de alergatura intre doua joburi solicitante si un stil de alimentatie dezordonat in consecinta, insa frustrant era ca cinci ani de facultate de medicina in Romania nu ma invatasera nimic din punctul asta de vedere. Invatasem sa tratez, dar nu am invatat sa previn. Invatasem ce medicamente sa iau pentru a tine sub control simptomele asociate surplusului de greutate (stiam cum sa-mi tratez dislipidemia), insa nu invatasem ce sa mananc pentru a elimina cauza ei. Insa acel moment a fost crucial pentru mine, am luat decizia sa aflu mai mult, sa gasesc solutii noi, sa schimb lucrurile radical.

Au urmat ani de studiu, cercetare, peste zece participari la conferinte internationale de nutritie, traininguri cu un castigator de premiu Nobel in Medicina. Si peste o suta de rezultate, pentru ca in acesti ani, pe langa a-mi rezolva propria problema, am invatat sa dau mai departe din ceea ce eu am primit oamenilor dragi din jurul meu care aveau nevoie de ajutor.