IMPORTANT! In contextul prevenirii raspandirii COVID-19.

Va adresam rugamintea ca in cazul in care prezentati febra, tuse sau dificultati de respiratie si/sau ati calatorit in ultima luna intr-una din zonele cu risc sau ati avut contact cu o persoana care a calatorit in aceste zone sa ne contactati telefonic sau prin e-mail pentru a identifica cea mai buna solutie inainte de prezentarea in clinica. La venirea in clinica este obligatorie purtarea mastii de protectie. La intrarea in clinica vi se va masura temperatura.

Coronavirus  informatii utile:

1.Ce este Sars Cov 2 si Covid 19?

Coronavirusurile reprezinta o familie extinsa de virusuri, care pot afecta atat oamenii, cat si animalele. Primele coronavirusuri care afecteaza omul au fost descoperite in 1960, cand studiile efectuate de cercetatorii din Marea Britanie au indicat faptul ca raceala comuna nu este produsa doar de rinovirusuri, ci si de un coronavirus.

In cazul oamenilor, coronavirusurile pot duce la aparitia unor infectii respiratorii si digestive, in diferite forme, de la cele mai usoare, la cele severe, precum sindromul respirator din Orientul Mjlociu – MERS si Sindromul respirator acut server – SARS. Numele de coronavirus provine de la forma virusului, care are un invelis asemanator unei coroane.

Modul de transmitere al SARS CoV-2 este similar cu MERS si SARS, iar contagiozitatea este foarte ridicata. Virusul se transmite pe cale respiratorie, prin stranut, tuse sau contact cu suprafete contaminate cu secretii provenite de la personae infectate.

2.Care sunt simptomele Coronavirusului?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscata si oboseala. Alte simptome care sunt mai putin frecvente si care pot sa apara la unele persoane sunt: durerile, congestia nazala, conjunctivita, cefaleea, durerile de gat, diareea, pierderea simtului gustului si a mirosului, eruptiile cutanate si inrosirea degetelor de la maini si picioare (apar ca si cum ar fi degerate). Aceste simptome sunt de obicei usoare si se manifesta gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte usoare.

Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recupereaza fara a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezinta o forma grava, cu probleme respiratorii.

Persoanele in varsta si cele cu alte probleme de sanatate (hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace, diabet, cancer) prezinta riscuri de complicatii. Totusi, oricine poate face o forma grava a COVID-19. Indiferent de varsta, persoanele care au febra si/sau tuse asociate cu probleme respiratorii (dispnee), durere sau presiune in piept si afectarea miscarii si a vorbirii trebuie sa ceara ajutor medical de specialitate.

3.Teste pentru Coronavirus

Infectia COVID-19 se prezinta cu o mare variabilitate a semnelor si simptomelor, simptome foarte asemanatoare cu simptomele altor afectiuni respiratorii precum raceala comuna, gripa sau alergiile. Acest lucru face ca infectia COVID-19 sa nu se poata diagnostica doar pe baza simptomelor, ci sunt necesare teste de laborator.

Pentru diagnosticul infectiei se recomanda testele RT-PCR. Persoana cu rezultat pozitiv la testul RT-PCR are infectie activa, indiferent daca are sau nu simptome si trebuie sa se izoleze pentru a nu raspandi infectia mai departe.
Pentru determinarea raspunsului imun la infectie (cine a fost expus si a dezvoltat anticorpi) se recomanda testarea serologica a imunoglobulinelor IgM si IgG in laborator utilizand tehnici robuste de detectie.

Conform recomand?rilor OMS, testele necesare confirmarii infectiei sunt cele genetice ?i moleculare (PCR). Testul PCR se realizeaz? din exsudat nazal si faringian sau nazofaringian. Materialul recoltat este supus unei proceduri specifice, în urma c?reia se poate determina dac? proba con?ine material genetic viral.

4.Cum se transmite Coronavirus?

Infectarea cu SARS CoV-2 se produce pe calea aerului, prin stropii de tuse sau stranut ai unei persoane infectate dar si prin suprafete contaminate.

Simpla prezenta, la mai putin de 2 metri de o persoana infectata creste exponential riscul de a te infecta cu SARS CoV-2. Tocmai de aceea, in aceasta perioada este recomandata distantarea sociala, o masura de preventie care poate salva o viata, dincolo de spalatul corect pe maini.

Dintre suprafatele contaminate, riscul cel mai ridicat  il au suprafetele din spatiile comune atinse frecvent: balustrade, manere, butoane de lift, banci si orice alt fel de suprafate din aceasta categorie.

Infectarea cu SARS CoV-2 se produce daca persoana atinge suprafata contaminata si ulterior duce mana murdara la gura, ochi sau nas.

Potrivit studiilor efectuate de specialisti, coronavirusul rezista pe suprafete pentru diferite perioade de timp, in functie de natura si duritatea/consistenta materialului.

Se estimeaza ca noul coronavirus rezista cel putin 3 ore in aer, pana la 4 zile pe lemn si pana la 3 zile pe plastic, otel si sticla. Pe hartie si tesaturi rezistenta coronavirusului este redusa la 24 de ore, in timp ce pe suprafetele din cupru acesta este prezent doar 4 ore. Din fericire, virusul SARS CoV-2 poate fi eliminat de pe aceste suprafete prin dezinfectare cu solutii care au in compozitie peste 70% alcool.

Deoarece nu se cunoaste inca foarte exact care este cantitatea de particule virale care pot duce la infectarea cu SARS CoV 2, a fost instituita distantarea fizica si folosirea mijloacelor minime de protectie, precum masca si manusi.

5.Cum ma protejez de Coronavirus si de ce este important.

Protejarea impotriva noului coronavirus este importanta, cu atat mai mult cu cat pana la acest moment nu exista o solutie de tratament 100% eficace pentru acest virus.

Igiena adecvata ramane cea mai importanta masura de protectie impotriva noului coronavirus. Spalarea si/sau dezinfectarea mainilor ori de cate ori este nevoie reprezinta o solutie care poate reduce drastic riscul de infectare.

Recomandarea specialistilor este ca spalarea mainilor sa se realizeze cu apa si sapun, pentru cel putin 20 de secunde.

Gelurile si solutiile de dezinfectare pe baza de alcool sunt eficace, dar pot determina uscaciunea pielii. Pentru evitarea aparitiei microleziunilor este recomandata utilizarea unor creme hidratante.

Dezinfectarea mainilor trebuie sa fie facuta inainte de a aplica masca si dupa scoaterea acesteia, precum si dupa ce atingeti suprafete cu potential ridicat de contaminare: mese, birouri, balustrade, butoane de lift, intrerupatoare si alte suprafete similare.

In aceasta perioada, incercati sa evitati sa atingeti fata, ochii si nasul cu mainile.

Masca de protectie este o masura de prevenire a raspandirii noului coronavirus, iar folosirea ei este recomandata peste tot in lume. Acest lucru se intampla deoarece principala modalitate de transmitere a virusului este pe calea aerului, iar purtarea mastii reduce considerabil riscul ca particulele virale sa fie inhalate prin nas sau gura. O mare parte dintre persoanele infectate sunt asimptomatice si pot raspandi virusul fara sa stie – prin purtarea mastii poate fi prevenit acest lucru.

Distantarea fizica este la fel de importanta, deoarece virusul se poate transmite pe calea aerului. A fost stabilita ca masura suplimentara de limitare a raspandirii virusului, pornind de la o realitate stiintifica: particulele de coronavirus nu pot fi transportate pe distante mari. Pentru a limita riscul, pastrarea unei distante minime intre persoane este indicata. Doua persoane care stau la distanta de minim 1.5 m una de cealalta au risc redus de a se infecta, mai ales daca poarta si masca de protectie.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org

https://www.who.int

https://www.sciencedaily.com

https://www.nbcchicago.com

Dr Corina Aricescu

Medic specialist de Boli Infectioase

Director Administrativ Clinica Albion Medical

CategoryUncategorized

Programare consultatie        0786.442.249

btnimage