Psihotrauma este rana sufletului si etimologia expresiei provine din asocierea a doi termeni psiho + trauma. Psyche = suflet, in mitologia greaca Psyche fiind zeița sufletului; trauma = rană. Psihotrauma repezintă o ruptură interioară, o deconectare, o disociere care se produce în interiorul Eului.

Când lucrez cu un client pe rănile emoționale din trecut, pe psihotrauma, nu îmi propun nici o clipă să îi spun să le uite sau să le ștergem. Ar însemna să rupem filele unui capitol din viața lui, o experiență care ar lăsa un gol, ar însemna o invalidare a unor trăiri, ceea ce ar conduce la împiedicarea procesării gândurilor și trăirilor persoanei. Rănile făcute în suflet nu se șterg, nu dispar, nu se uită. Ele se vindecă și în urma lor rămân cicatrici care ne amintesc cât de puternici suntem, unde am fost, unde am căzut, cum ne-am ridicat și unde am ajuns.

Psihoterapia este terapia sufletului prin cuvinte. Este o terapie care folosește cuvântul ca bisturiu, dar și ca balsam pentru suflet. Bisturiu pentru că avem nevoie să ajutăm cu blândețe la curățarea, la exteriorizarea emoțiilor – furie, neputința, umilința, frustrare, nedreptate – și balsam pentru că tot ele, cuvintele, vor “mângâia” rana și vor aprecia fiecare cicatrice. Așa cum nu punem plasture peste o rană necurățată pentru că riscăm o infecție majoră, tot așa nu ne propunem să ignorăm suferința provocată de o experiență traumatizantă pentru că riscăm psihosomatizări majore.

In psihotrauma vorbim despre riscul de integrare a unor sisteme de convingeri de autovictimizare perpetuă, de neajutorare, de autosabotare, convingeri care se pot instala în urma evenimentului traumatizant de unde persoana ranită nu mai vede scăpare, speranță. Psihotrauma poate fi descrisă ca o înrădăcinare a sentimentelor de  nedreptate, nesiguranța, umilire, rușine, autoinvinovățire, singurătate pe care persoana le trăiește și le integreaza în mod neintenționat, fiind lovită în valorile și convingerile de viață cele mai profunde.

Este o provocare foarte mare pentru cineva care a trecut printr-un moment traumatic – de la trauma emoțională – neglijare, violența si umilința verbală, respingere, doliu, abandon  – la abuzul fizic – lovire, îngrădirea libertății – și abuzul sexual – să vorbească despre experiențele și trăirile avute. Teama de a retrăi momentele din timpul experienței traumatizante, rușinea, autoblamarea, frica de stigmatizare și de a fi judecat face ca de multe ori persoanele să sufere în tăcere, să se autoizoleze, să nu ceară suport psihoterapeutic.

Coșmarurile, retrăirea emoțiilor din momentul sau momentele traumatice, hipervigilența, autoizolarea, evitarea sunt doar câteva dintre trăirile unei persoane care a avut experiența unuia sau mai multor evenimente traumatice.

Nu că imi imaginez, ci știu ca îți este greu să vorbești despre ceea ce ți s-a întâmplat, despre experiența trăită. Totuși, ești o supraviețuitoare / un supraviețuitor si am încredere în instinctul vieții pe care îl avem cu toții (da, inclusiv tu) și al dorinței de a regăsi starea de pace și echilibru, nu oricum, ci într-un cadru securizant alături de un terapeut pentru suflet. Nu, nu vei mai fi niciodata aceeasi persoană, ci vei fi un om mai puternic. De ce? Pentru că ai trăit vulnerabilitatea maximă și ai supraviețuit și ești astăzi aici și acum. Nu am să te mint spunându-ți că viața va reveni la normal, nu la normalul de dinaintea experienței pentru că normalitatea capătă alte valențe și altă însemnătate după ce trăiești astfel de experiențe.

Sunt Iulia Pasarin, psihoterapeut integrativ si când decizi (da, tu decizi) că dorești să lucrăm împreună, să formăm o echipă de prim ajutor pentru sufletul tău, să îngenunchem împreună și să ne ridicăm împreună, umăr lângă umăr, te invit să ridici receptorul si să faci o programare la recepția Clinicii Albion Medical:

021.796.51.10 sau 0786.442.249

[email protected]

Reînvată să ai încredere in tine! Acordă-ti timp și spațiu, fii blând/a cu tine!

Gânduri de bine!

Iulia Pasarin

psiholog clinician specialist, psihoterapeut integrativ, supervizor

CategoryPsihoterapie

Programare consultatie        0786.442.249

btnimage