Cat de utila este psihoterapia in boala psihosomatica?

O boala psihosomatica este o afecțiune medicala care are o componentă fizică, dar care este puternic influențata sau declanșata de factorii psihologici sau emoționali. Psihoterapia poate ajuta in aceste cazuri.

Exemple de boli psihosomatice pot fi boala colonului iritabil, migrena tensionala, psoriazisul,  durerea cronica.

Diagnosticul unei boli psihosomatice poate fi uneori dificil, deoarece simptomele pot fi atat fizice, cât și psihologice. Un profesionist medical, cum ar fi un psihiatru sau un medic de familie, poate investiga istoricul medical al pacientului, simptomele fizice și factorii stresori psihologici pentru a determina dacă există o componentă psihosomatică. Este foarte important să comunici deschis cu profesionistul medical pentru a obține o evaluare corecta.

Prin abordarea stransă dintre minte și corp, psihoterapia este importantă în tratarea bolilor psihosomatice. Explorand factorii psihologici și emoționali, psihoterapia poate ajuta la gestionarea și ameliorarea simptomelor asociate bolilor psihosomatice. Este esențial să colaborezi cu profesioniști pentru a determina ce tip de terapie ar fi cel mai potrivit pentru tine


Iată câteva moduri în care psihoterapeutul te poate ajuta în cazul unei boli psihosomatice:

1. Identificarea și gestionarea stresului

Psihoterapia ajuta pacientul să identifice și să gestioneze factorii de stres care au contribuit la declanșarea sau exacerbarea simptomelor fizice. Tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi relaxarea progresivă, meditația, tehnicile de respirație si realitatea virtuala, pot fi integrate în terapie.

2. Explorarea și înțelegerea emoțiilor

Terapeutul ajută pacientul să exploreze emoțiile profunde și să înțeleagă legătura dintre starea emoțională și manifestările fizice. Conștientizarea și înțelegerea emoțiilor pot contribui la ameliorarea simptomelor.

3. Promovarea schimbării comportamentale

Terapia comportamentală ajuta la identificarea și schimbarea anumitor modele comportamentale care au contribuit la simptomele fizice. Modificarea gandurilor negative are un impact pozitiv asupra sănătății fizice.

4. Consolidarea relației terapeutice

Construirea unei relații de încredere și deschidere cu terapeutul ofera pacientului un spațiu sigur pentru a isi explora emoțiile și gândurile legate de boala sa. Această conexiune este un factor important în procesul de vindecare.

5. Integrarea abordărilor psihologice și medicale

Psihoterapia poate fi parte a unei abordări mai largi care include și intervenții medicale. Colaborarea între profesioniștii din domeniul sănătății mintale și cei din domeniul medical asigura o abordare holistică a tratamentului.

6. Creșterea adaptabilității și rezilienței

Prin psihoterapie, pacientul dezvolta abilități de adaptare și reziliență pentru a face față mai bine stresului și presiunilor vieții cotidiene, reducând astfel impactul acestora asupra sănătății sale fizice.

Este important de știut că terapia nu înlocuiește tratamentul medical necesar, dar este de cele mai multe ori o componentă esențială în gestionarea și îmbunătățirea calității vieții în cazul bolilor psihosomatice. Este recomandat să se caute ajutor de la profesioniști calificați pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat.

Clinica Albion Medical va oferă servicii de psihoterapie de calitate prin psihologii săi:

Share the Post:

Alte postari recente

Atacul de panica

Simona Manea, Psiholog clinician la Clinica Albion Medical ne explica ce este ATACUL DE PANICA Atacul de panica este un episod brusc de frica intensa sau disconfort,

Citeste articolul
Translate »