Cum ne pregatim pentru ecografia abdominala?

Ecografia abdomino-pelvina este o metoda neinvaziva de vizualizare a organelor abdominale: ficat, splina, rinichi, vezica urinara, ganglioni limfatici, vase mari de sange, uter, ovare (la femei), prostate (la barbat).

Inainte de ecografia abdomino-pelvina este bine sa respectam urmatoarele instructiuni pentru a obtine o acuratete cat mai buna a imaginilor abdominale sau pelvine:

  • post alimentar (nu mancam) cu cel putin 6 ore inainte de investigatie, astfel ca stomacul sa fie gol si continutul gazos intestinal sa fie redus, permitand vizualizarea adecvata a structurilor si organelor abdominale
  • se consuma aproximativ 1 litru de lichide neacidulate si neindulcite cu 1 – 2 ore inainte de investigatie, pentru ca vezica urinara sa fie plina in momentul examinarii, cu senzatia de a urina
  • nu se consuma cu o zi inainte si in ziua ecografiei fructe, salate, dulciuri, iaurt, bauturi acidulate
  • nu se consuma in ziua ecografiei cafea, ou, ciocolata, unt
  • in ziua dinainte si in ziua ecografiei se va administra oral ESPUMISAN 2 capsule dimineata, 2 capsule la pranz si 2 capsule seara.

Actele necesare pentru investigatia ecografica:

  • o recomandare de la medicul curant este utila referitor la suspiciunea de diagnostic, insa nu este obligatorie
  • buletinul de identitate
  • alte rezultate ale investigatiilor anterioare pe care sa le prezentam medicului ecografist

In timpul procedurii ecografice, vom sta culcati pe spate si vom indeparta hainele care acopera abdomenul. Medicul va folosi un gel special care va ajuta sonda ecografica sa alunece mai usor si care va imbunatati transmiterea undelor de ultrasunet. Este posibil ca medicul sa ne ceara sa respiram adanc sau sa ne mentinem respiratia pentru o perioada scurta. Odata ce examinarea s-a terminat, medicul va sterge gelul de pe abdomen si ne va cere sa ne imbracam.

Rezultatul ecografiei poate fi obtinut pe loc si poate contine imagini ecografice. Rezultatul poate fi atasat unui email.

Este posibil ca medicul sa va ceara sa semnati rezultatul pentru primire.

Ecografia va fi interpretata de catre medicul trimitator.

Ecografiile se pot efectua si pentru copii. Acestia se vor prezenta cu un insotitor. Instructiunile sunt similare ca pentru adulti, insa copiii vor lua doar cate o capsula de Espumisan.

Share the Post:

Alte postari recente

Atacul de panica

Simona Manea, Psiholog clinician la Clinica Albion Medical ne explica ce este ATACUL DE PANICA Atacul de panica este un episod brusc de frica intensa sau disconfort,

Citeste articolul
Translate »