Diabetul zaharat și tulburări psihiatrice asociate

Dr Cristina Bloț, Medic specialist Endocrinologie, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice la Clinica Albion Medical

Educația, monitorizarea, terapia corectă, dar și psihoterapia – ajută la reducerea impactului psihologic al bolii asupra pacientului diabetic

Educația privind dieta, monitorizarea bolii și terapia medicamentoasă sunt extrem de importante în reducerea impactului psihologic al bolii asupra pacientului, dar o mare parte dintre pacienți continuă să aibă dificultăți în gestionarea acestei boli cronice. 

Studiile științifice arată că psihoterapia ajută la îmbunătățirea aderenței la planul de tratament, mai mult decât educația simplă. De asemenea, intervențiile psihologice duc la reducerea hemoglobinei glicozilate (aceasta măsoară o medie a glicemiilor pe parcursul a 2-3 luni și se corelează cu complicațiile cronice ale diabetului), atât la adulți cât și la adolescenți.

Sprijinul familiei este foarte important pentru pacientul diabetic

Rolul familiei este extrem de important pentru pacientul cu diabet zaharat. 

Această afecțiune necesită o schimbare radicală a stilului de viață, ceea ce are un impact semnificativ asupra pacientului. La acesta se adaugă impactul psihologic asociat cu diagnosticul unei boli cronice. 

Familia pacientului ar trebui să participe activ la modificarea stilului de viață și chiar să adopte aceste schimbări. În acest fel, efortul pacientului va fi mai mic (de exemplu, nu va mai fi tentat de prăjiturile cumpărate pentru ceilalți membri ai familiei). 

Membrii familiei pot veni în sprijinul pacientului și din punct de vedere emoțional. Pot îndruma diabeticul spre psiholog și/sau psihiatru, atunci când povara bolii devine copleșitoare. Pacienții în varstă, cei cu amputații, cei cu cecitate au nevoie de sprijinul familiei și pentru alte nevoi cum ar fi deplasarea, administrarea medicamentelor, verificarea glicemiei, transportul la cabinetul medical.

Share the Post:

Alte postari recente

Translate »