Despre Disforia de gen cu Dr Cristina Blot, medic specialist endocrinolog

Ce este disforia de gen?

Disforia de gen reprezintă disconfortul creat de identificarea unei persoane cu un gen diferit de cel atribuit la naștere. Aceste persoane se numesc transgender. Identitatea de gen este un atribut uman fundamental și este determinată de factori biologici(hormonali, neuroanatomici), de mediu și culturali. Ghidurile Asociației internaționale pentru sănătatea persoanelor transgender(World Professional Asoociation for transgender health) afirmă că a fi transsexual, transgender sau a avea o identitate de gen diferită de sexul atribuit la naștere înseamnă diversitate, nu patologie psihiatrică.

Dificultati intampinate de persoanele transgender

La nivel global, există numeroase bariere întâmpinate de persoanele transgender in sistemele medicale. Acestea includ accesul dificil la servicii medicale de calitate, lipsa personalului medical cu expertiză în ingrijirea persoanelor trans, bariere financiare si socio-economice (locuință, transport, acces la servicii de psihoterapie/psihiatrie), discriminare. În România, la acestea se adaugă prejudecățile și pe alocuri lipsa de profesionalism a unei părți a personalului medical și lipsa de compensare prin sistemul național de asigurări de sănătate, a tratamentelor hormonale și a intervențiilor chirurgicale. Există dovezi științifice că aceste tratamente, hormonal și chirurgical, au cele mai bune rezultate clinice și psihologice.

Ce metode de evaluare si tratament exista pentru disforia de gen?

Îngrijirea persoanelor transgender este multidisciplinară și începe de obicei cu consultul psihiatric și evaluarea psihologică. Nu toate persoanele transgender sau non-binare (persoane care nu se identifică nici cu genul feminin nici cu cel masculin) apelează la tratamente hormonale și intervenții chirurgicale. Tratamentul hormonal nu este obligatoriu, acesta se prescrie de către medicul endocrinolog după efectuarea unei evaluari fizice, a analizelor de laborator, dupa excluderea contraindicațiilor medicale și după stabilirea unui raport beneficiu/risc favorabil. O altă condiție este ca pacientul/a sa fie in varsta de peste 16 ani, să înțeleagă beneficiile, riscurile și faptul ca unele modificări produse de terapia hormonală sunt ireversibile sau parțial reversibile. Intervențiile chirurgicale de afirmare a genului sunt complexe, majoritatea nu se fac în România cu excepția mastectomiei și reconstrucției pieptului la bărbații trans.

Cat de raspandita este disforia de gen?

Prevalența incongruenței de gen este în creștere la nivel global, cea mai recentă estimare (Madeleine Foreman et al, JCEM 2019) este 521 din 100 000 persoane de sex biologic masculin se identifică drept femei și 265 din 100 000 persoane de sex biologic masculin se identifică drept bărbați. Prevalența este în creștere și în România dar nu există statistici în acest sens. În ultimul an (2021-22), aproximativ 130 de persoane trangender au apelat la serviciile de endocrinologie din cadrul Clinicii Albion Medical. https://albionmedical.ro/endocrinologie/

Majoritatea au vârste cuprinse între 18 și 25 ani, aproximativ 10-15% sunt adolescenți cu vârsta sub 18 ani; un procent mai mic, sub 5%, este reprezentat de persoane peste 40 ani. Accesul la servicii medicale este și mai limitat la cei care locuiesc în afara municipiului București.

Tranziția medicală presupune începerea tratamentului hormonal de masculinizare și feminizare. În primul an al tranziției, ghidurile de practică internaționale (ghidul Societății Americane de Endocrinologie din 2017) recomandă efectuarea de analize si examen fizic o dată la 3 luni, începând din al doilea an, controlul endocrinologic se face o dată pe an.

Exista si suport psihologic pentru pacientii transgender sau familiile lor?

Studiile internationale arată că persoanele cu disforie de gen au o prevalență mai mare în comparație cu populația generală a anxietății, depresiei și somatizării. Riscul de suicid este de 26 de ori mai mare față de populația generală. De asemenea, fumatul și consumul de substanțe interzise sunt mai prevalente în rândul comunității trans(Joshua D Safer et all, Curr Opin Endocrinol Obesity Diab, 2016). Ca urmare, colaborarea dintre psihiatru, psiholog și endocrinolog este extrem de importantă pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate. Deși psihoterapia nu este obligatorie, ea este recomandată pe tot parcursul tranziției medicale; aceasta este o perioadă dificilă însoțită de numeroase modificări fizice și sociale. Adolescenții trans reprezintă o categorie vulnerabilă; anxietatea, depresia și riscul de suicid sunt mult crescute comparativ cu persoanele de aceeași vârstă. Deseori, ei au nevoie de psihoterapie separat sau împreună cu familia.

Bineînțeles persoanele transgender au nevoie, pe parcursul vieții, de servicii medicale din toate specialitățile. Abordarea multidisciplinară, concentrarea pe nevoile pacientului/ei și comunicarea între medici sunt extrem de importante pentru îngrijirea medicală adecvată a acestor persoane. Este necesară crearea unui mediu care oferă suport psihologic, emoțional și medical tuturor persoanelor care solicită ajutorul și expertiza personalului medical.

30 august 2022

Share the Post:

Alte postari recente

Nutriția pentru Diabet Zaharat

O Abordare Esențială pentru Gestionarea Diabetului Dieta pentru diabet implică consumul celor mai sănătoase alimente, în cantități moderate și respectarea orarelor regulate ale meselor, este un plan

Citeste articolul
Translate »